Tweede hypotheek

Verbouwplannen? Om een verbouwing te bekostigen kan er een tweede hypotheek afgesloten worden. Als het geld aantoonbaar wordt gebruikt voor het onderhouden of het verbouwen van de eigen woning, is de betaalde rente aftrekbaar van het inkomen. Dit maakt een tweede hypotheek een goedkope manier om het huis naar wens aan te passen.

Klantenservice

Telefoon
WhatsApp*

Grote verbouwing

Voor grote verbouwingen kan het uitkomen om een tweede hypotheek af te sluiten. Voor het vestigen van een hypotheek moeten er kosten worden gemaakt, zoals notariskosten, taxatiekosten en advies- en bemiddelingskosten. Voor verbouwingen waar slechts een paar duizend euro voor nodig is, kunt u beter kiezen voor andere vormen van financiering.

Wat zijn de voorwaarden voor een tweede hypotheek?

Een eerste vereiste is dat er overwaarde in het huis zit. Net als bij een eerste hypotheek vormt het huis namelijk het onderpand van de lening. Uiteraard moeten de extra lasten ook passen binnen uw maandelijks budget. Er vindt een toetsing plaats om de financiële haalbaarheid van de extra hypotheeklasten te toetsen. Aanvullend kan er geëist worden dat de verbouwing waardeverhogend is voor het huis.

Verbouwen of verhuizen?

Huiseigenaren moeten op een bepaald punt in hun leven kiezen voor verhuizen of verbouwen. Als het huis niet meer aan de woonwensen voldoet, is een verbouwing meestal goedkoper dan het kiezen voor verhuizen. U kunt verbouwen om extra ruimte te creëren, maar bijvoorbeeld ook om een slaapkamer en badkamer op de begane grond te realiseren. Indien u ervoor kiest om te verhuizen heeft u niet alleen hogere kosten, in de praktijk blijkt ook dat er ook een duurder huis wordt gekocht. Indien u naar tevredenheid woont, is het vaak slimmer om te verbouwen.

Wat zijn de nadelen van een tweede hypotheek?

Een groot nadeel zijn de hoge aanvullende kosten die in rekening worden gebracht bij het vestigen van de extra hypotheek. Een aanvullend nadeel is de haalbaarheid van een tweede hypotheek. Geldverstrekkers hanteren strenge normen om voor een tweede hypotheek in aanmerking te komen. Samen met u kunnen wij kijken naar de haalbaarheid en de hoogte van de extra maandelijkse lasten.

Zie ook: