Hypotheekvormen

Welke hypotheekvorm het beste bij u past is afhankelijk van meerdere factoren. Tegenwoordig zijn er twee hypotheekvormen die recht geven op hypotheekrenteaftrek, namelijk de lineaire hypotheek en de annuïteitenhypotheek. Heeft u een hypotheek die is afgesloten vóór 2013? In dat geval is er een ruimere keuze aan hypotheekvormen.

Klantenservice

Telefoon
WhatsApp*

Hypotheekvormen

Tot 2013 was het mogelijk om te kiezen voor hypotheekvormen waarbij de aflossing van de hypotheek werd doorgeschoven naar de einddatum. Het was zelfs mogelijk om een deel van de hypotheek niet af te lossen. Gekozen hypotheekvormen in hypotheken die zijn afgesloten vóór 2013 worden gerespecteerd. Deze hypotheekvormen blijven recht geven op hypotheekrenteaftrek.

Kiezen voor de lineaire hypotheek

De lineaire hypotheek is een eenvoudige hypotheekvorm. De totale hypotheekschuld is op de einddatum van de hypotheek afbetaald. Door de schuld te delen door het aantal maanden, kunt u berekenen hoeveel u maandelijks af gaat betalen in de lineaire hypotheek. U sluit bijvoorbeeld een hypotheek af van 216.000 euro. De looptijd bedraagt 30 jaren. Hoeveel gaat u maandelijks afbetalen op de hypotheekschuld: 216.000 : 360 maanden = 600 euro per maand.

Dit bedrag wordt verhoogd met de verschuldigde rente over de looptijd. Door de maandelijkse aflossing dalen de maandlasten geleidelijk.

Voordeel van de lineaire hypotheek:

  • In vergelijking met de annuïteitenhypotheek gaat de aflossing sneller

Nadeel van de lineaire hypotheek:

  • Hoge maandlasten in de eerste jaren

Kiezen voor de annuïteitenhypotheek

In de annuïteitenhypotheek heeft u vaste maandelijkse lasten zolang de rente op hetzelfde niveau blijft. Bij iedere maandelijkse betaling wordt eerst de verschuldigde rente over de schuld verrekend. Het resterende bedrag wordt gebruikt als aflossing. De samenstelling van de maandlasten wijzigen geleidelijk. Er wordt steeds meer afbetaald en de rentelast daalt langzaam. Op de einddatum van de hypotheek is de volledige hypotheekschuld afbetaald.

 Voordeel van de annuïteitenhypotheek:

  • In vergelijking met de lineaire hypotheek lagere maandlasten in de eerste jaren

Nadeel van de annuïteitenhypotheek:

  • De aflossing gaat langzamer dan bij de lineaire hypotheek

Zie ook: