Handig om te weten over hypotheken

Voor het kopen van een huis hebben de meeste mensen een hypotheek nodig. Welke geldverstrekker en hypotheek is voor u de juiste keuze? Gelukkig kunt u ons inschakelen om het beste hypotheekproduct te selecteren. Toch is het voor uzelf ook verstandig om het nodige te weten over hypotheken.

Klantenservice

Telefoon
WhatsApp*

Welke hypotheekvormen kunt u tussen kiezen?

In het verleden kon er worden gekozen tussen tientallen hypotheekvormen. Sinds 2013 zijn er nog maar twee hypotheekvormen die recht geven op hypotheekrenteaftrek, namelijk de lineaire hypotheek en de annuïteitenhypotheek. Beide vormen zorgen voor een volledige aflossing van de hypotheek op de einddatum. Heeft u een bestaande hypotheek afgesloten vóór 2013? In dat geval zijn er mogelijkheden om toch nog te kiezen voor andere hypotheekvormen.

Hoe lang moet u de hypotheekrente vastzetten?

De meeste huiseigenaren kiezen ervoor om de hypotheekrente voor een periode van tien jaren vast te zetten. Door te kiezen voor een langere rentevaste periode heeft u voor een nog langere tijd zekerheid over de hoogte van de maandlasten. Een nadeel is dat u dan een hogere hypotheekrente verschuldigd bent. Hoe lang u de hypotheekrente het beste vast kunt zetten is sterk afhankelijk van uw persoonlijke situatie en financiële omstandigheden.

Eigen geld investeren of zoveel mogelijk financieren?

Met eigen geld kan het benodigde hypotheekbedrag verlaagd worden. Vaak is het noodzakelijk om deels spaargeld te gebruiken om een huis te kopen en op naam te krijgen. Toch is het meestal juist niet verstandig om veel eigen geld in te brengen. Het is verstandiger om een flinke spaarbuffer achter de hand te hebben om financiële tegenvallers op te kunnen vangen.

Moet het tweede inkomen volledig mee worden geteld voor de hypotheek?

De hypotheeklasten moeten eenvoudig op te brengen zijn. Ook als het inkomen verlaagd wordt door arbeidsongeschiktheid of werkloosheid moeten de lasten nog te dragen zijn. Bij het kopen van een huis moet u niet letten op het hypotheekbedrag dat u maximaal kunt lenen. U moet juist letten op de maximale hoogte van de maandlasten die er uit de hypotheek voortvloeien.

Wij helpen u graag bij het maken van de juiste keuzes. Samen met u kunnen wij bepalen welke hypotheek het beste bij u past.

Zie ook: